Ordförandebrev

Ordförandebrev nr 3    8 april 2020

Till alla medlemmar

Många tack för alla uppmuntrande mail m.m. som kommit till oss i styrelsen! Det värmer. Också många tack för alla tips som vi samlar och publicerar successivt under Veckans tips! Fortsätt gärna skicka in tips som vi alla kan ta del av!

Under lördagskvällen lyssnade jag på konserten från Berwaldhallen, Konsert direkt till dig, en tom salong, en decimerade orkester med hela scenen till förfogande och Radiokören effektfullt utplacerad på läktaren. Mycket vackert att njuta av, inte minst Förklädd gud med Stina Ekblad som recitatör, https://www.svtplay.se/video/26265650/konsert-direkt-till-dig.

Våren har kommit trots både hård blåst, regn och hagelskurar. Mer än 19 000 tranor i början av april som nu pausar några dagar vid Hornborgasjön men det blir ingen resa dit i år. Naturum och Trandansen är stängda så att vi inte ska frestas att trängas med den stora publiken som vill studera tranorna på plats. Vi kan se dem med hjälp av livekamera som Länsstyrelsen i Västra Götalands län har på nätet, se länken extra.lansstyrelsen.se/hornborga/Sv/Pages/default.aspx

Kassören Nils Östman började för en vecka sedan det mycket stora arbetet med att gå igenom alla återbetalningar som ska göras pga vårens inställda aktiviteter. Styrelsen har beslutat att återbetala avgifter för alla berörda aktiviteter när beloppet överstiger 100 kr för respektive medlem. Vi har tagit reda på hur andra SU gör och förfaringssättet skiljer sig mycket åt. Vissa SU betalar inte tillbaka något, andra vissa delar med olika belopp och t.ex. Växjö har samma modell som vi valt. Återbetalning kan ske nu och medlem som har pengar att vänta och som ännu inte lämnat kontonummer till kassören ombeds göra det nu.

Folkuniversitetet bytte telefonisystem i förra veckan och det påverkade oss i SU. Efter mycken möda och stort besvär, dvs med brist på tillräckliga instruktioner och ett stängt FU-lokalkontor, har vi lyckats få igång vår kontorstelefon och jag hoppas att allt ska fungera nu. Det var olyckligt att den nya telefonin skulle installeras nu men FU kunde ju inte veta att det skulle komma att ske mitt under Coronavirusets framfart.

Det blir en annorlunda påskhelg i år liksom i stort sett varje dag nu är annorlunda. Det får bli promenader, böcker, goda måltider, lite trädgårdsarbete och några fina digitala tips. Det är härligt att se vårblommorna sticka upp och färga rabatter och gräsmattor i trädgårdar och parker. Hoppas att alla får en lugn och fin helg och får fortsätta att vara friska!

GLAD PÅSK                                 

önskar

Tora Wigstrand

 

Ordförandebrev nr 2 21 mars 2020

Till alla medlemmar

Styrelsen och övriga funktionärer beklagar verkligen den uppkomna problematiska situationen med Covid-19influensan som vi hamnat i. Svårigheten att förutse när vi kommer att vara tillbaka i en normal vardag gjorde att vi liksom andra senioruniversitet bestämde oss för att resten av våren 2020 är en förlorad period för vår verksamhet. Hjärtligt tack för alla positiva och uppmuntrande mail! Vi ser nu framåt och planerar att i mitten av juni kunna skicka ut en fullmatad katalog för hösten 2020.

Under våren kommer styrelsen att tipsa SU:s medlemmar om intressanta föredrag, vacker musik, skön konst och annat som vi kan ta del av vid datorn. Vi kommer att lägga in en ny flik på hemsidan, Veckans tips, under Aktuellt.

Veckans föreläsningstips handlar om Selma Lagerlöf och Alfred Dalin, som finns på länken www.ju.se/offentliga. Lektorn i didaktik vid Uppsala universitet Anna Nordlund berättar för oss om det stora läseboksprojektet Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, ett projekt som Alfred Dalin och Fridtjuv Berg initierade. Selma Lagerlöf tillhör mina favoriter i den svenska litteraturen.

Veckans musiktips finns på YouTube, länken https://www.youtube.com/watch?v=5YC4oV-lamk&list=RD5YC4oV-lamk&start_radio=1 där den amerikanska konsertorganisten Monica Czausz spelar Johann Sebastian Bachs Preludium och Fuga i D-dur på Bachorgeln i Christ the King Lutheran Church i Houston, Texas. Jag är fascinerad av att se hennes fötter spela på pedalerna i raskt tempo i skor med klack! När jag på 1960-talet utbildade mig till organist var det viktigt med platta skor så att man kunde spela även med hälarna. Lyssna och njut av Monica Czausz’ skickliga framförande!

Veckans konsttips är Arne Jones’ skulptur Spiral åtbörd i Norrköping. Bengt Lagerkvist berättar på svtplay.se, https://www.svtplay.se/video/13940204/konst-som-retat-manga/konst-som-retat-manga-spiral-atbord?info=visa&start=auto. Spännande rörelse, fantasieggande och utmanande.

Nästa vecka kommer det nya tips.

Med hälsningar

Tora Wigstrand